2018.10.08

Szerző: Höflinger Norbert

A szeméttel csak a baj van… vagy mégsem?

A címben szereplő állítást, miszerint a szeméttel csak a baj van, sok cégnél övezi mély egyetértés. Meg kell oldani a szállítását, feldolgozását, ez persze pénzbe kerül, és hát ki akar azért fizetni, hogy számára nem szükséges dolgokat elvigyenek… érthető. Van viszont ennél jobb megoldás is, ugyanis a hulladékból akár pénzt is lehet csinálni, ahelyett, hogy mi magunk fizetnénk azért, hogy megszabaduljunk tőle.

Vannak ugyanis olyan hulladékok, melyek kiválóan újrahasznosíthatók, felhasználhatók, és léteznek olyan cégek, amelyek éppen ezzel foglalkoznak. Számukra az, ami másnak szemét, tulajdonképpen érték, ezért szívesen fizetnek érte, hogy elvihessék. Ahelyett tehát, hogy a cégünk fizetne a hulladék elszállításáért, pénzt is kaphatunk érte olyan vállalattól, aki számára értékes. Ez máris jobban hangzik, igaz?

Milyen hulladékokat lehet eladni?

Nos, ez nagymértékben függ attól, hogy ki a felvásárló, hiszen ezek a cégek sem egyformán foglalkoznak hulladékokkal. Mi a HWD Recycling Kft-nál azt szeretjük, ha mindenkinek jó, azaz nekünk is, és az ügyfélnek is. Éppen ezért azok mellett a hulladékok mellett, ami számunkra hasznos, hajlandóak vagyunk elvinni azt is, ami nem. Az ügyfeleinknek így nem kell több kört futni, hogy minden szemét eltűnjön, megoldjuk egy körben, és mindenki jól jár.

 A vasat, színesfémet, elektronikai hulladékokat, hűtőket, klímákat kifejezetten érdemes értékesíteni a hulladékfeldolgozás terén.

Hulladékfeldolgozók segítségét lehet kérni például komplett raktárak bontásakor is, vagy épületek bontásánál – ilyenkor értelemszerűen elég sok szemét keletkezik, aminek a kezelése problémát jelenthet az érintett cégeknek. A hulladékfeldolgozók viszont tudják szakszerűen kezelni, tárolni az itt keletkezett szemetet, ráadásul ha számukra értékes hulladék is akad, azért fizetnek is, így mindenki elégedett lehet.

Tanácsok a hulladék kezeléséhez

Természetesen nem véletlen, hogy vannak a hulladékok feldolgozásával foglalkozó cégek: ez a téma bizony igényel némi szakértelmet, hiszen a környezetvédelem szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogyan dolgozzák fel ezeket. A hulladék elszállításán túl tehát a feldolgozásnak is komoly szerepe van a folyamatban, bár a legtöbb cégnek leginkább az a fontos, hogy tőlük elkerüljön a szemét, a feldolgozás részét örömmel bízza az ebben illetékesekre.

Mégis, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a környezettudatosság napjainkban egyre fontosabb. Éppen ezért igény esetén tudunk környezetvédelmi szaktanácsadással is szolgálni a hulladékfeldolgozás, illetve –kezelés terén. Ezzel nemcsak hozzátehet a cég a környezetvédelemhez, de az arculatának is jót tesz, hiszen ez a téma nem véletlenül kap egyre nagyobb hangsúlyt, és foglalkoznak vele egyre többen.

És mi lesz az elszállított hulladékkal?

A szakértők által elszállított hulladékot némi szétválogatás után a feldolgozásig olyan raktárakban tárolják, amelyek megvédik a külső környezeti hatásoktól, tehát nem fog romlani a hulladék „minősége”, állapota. Kissé talán furcsának tűnhet szemét esetében minőségről beszélni, de a további feldolgozást figyelembe véve egyáltalán nem mindegy, milyen állapotú hulladékokról beszélünk, hiszen ettől nagymértékben függ, mennyire felhasználhatók. Továbbá természetesen a környezetet is szennyezheti a hulladék, amennyiben érintkezik vele, ezért fontos a szakszerű tárolás.

Hogy pontosan mi is lesz az elszállított hulladékkal, az nagymértékben függ attól, hogy konkrétan mi is az. Az újrahasznosításnak természetesen elsődleges szerepe van a folyamatban, ezért mindenképpen az a cél, hogy megsemmisítés helyett újra fel lehessen használni a hulladékokat. Éppen ezért, amit lehet, azt felhasználnak a későbbiekben, és csak az semmisül meg, aminek muszáj, ezzel is kímélve a környezetet.

Ajánlott cikkek