2018.11.07

Szerző: Höflinger Norbert

Az E-hulladék újrahasznosítása

Az elektornikus hulladékok speciális, ám egyre nagyobb problémát jelentenek a világ számára. A többség nem tudja, mit kezdjen vele, elszállítása gyakran problémás, ezért a szeméttelepen végzi. Az ilyen típusú szemét azonban jelentős környezet- és egészségkárosító hatással bír.

Az e-hulladékokat képező termékek zöme tartalmaz ólmot, kadmiumot, brómot és berilliumot. Mivel ez tetemes mennyiségű nehézfémet jelent, még a feldolgozásuk is veszélyes következményekkel járhat.

Az elektronikai törmelékek azonban ennél jobban is kiaknázhatóak. A veszélyes összetevők mellett ugyanis számos értékes és újra felhasználható összetevőt tartalmaznak, így feldolgozásuk mindenképpen célszerű.

Az utóbbi években a rossz tendencia már javulásnak indult. Ennek a jelenségnek a két fő oka a termékek méretének csökkenése, valamint az újrahasznosítás terjedése. A szelektív hulladékgyűjtés egyre nagyobb teret nyer, így a probléma idővel visszaszoríthatóvá válhat.

Mire használható az elektronikus hulladék?

Az e-hulladékokat képezik a háztartási gépek, számítástechnikai és telekommunikációs berendezések, valamint a szórakoztató elektronika is. A nagy mennyiségű műanyag mellett számos értékes nemesfémet is tartalmaznak, amik nagy értéket képviselnek.

 A mobiltelefonok az egyikei azoknak az árucikkeknek, amelyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak nemesfémeket. Rezet, ezüstöt és aranyat egyaránt felhasználnak a gyártási folyamat során, amelyek nagy része azonban nem kerül vissza a körforgásba.

A legnagyobb problémát viszont nem a hulladék mennyisége és milyensége okozza, hanem azoknak a feldolgozása. Azokat a maradványokat, amelyek nem kerülnek reciklálásra, elégetik, felaprítják, vagy egyéb, cseppet sem környezetkímélő módon tüntetik el.

Az ilyesfajta folyamatok nem csak az egészségre károsak, de szennyezik a talajt és a levegőt is. Ezek a problémák elkerülhetővé válnának az újrahasznosítással.

Ahhoz, hogy az elektromos berendezések újra felhasználhatóak legyenek, szét kell őket bontani. Az így kinyert alapanyagokat egymástól elkülönítve további szeparációnak vetik alá méret, szín és felhasználhatóság alapján. Az ezekből kinyert darálék jut el végül a kohókhoz és más termelőkhöz, akik hasznosítani tudják.

Mi készül az újrahasznosított e-hulladékból?

Ezeknek a hulladékoknak a felhasználása igen sokoldalú, mivel számos különböző, feldolgozható elemből épülnek fel. A műanyag törmelékekből újabb használati tárgyak készülhetnek a gyárakban, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyéb felhasználásai is megjelennek.

Az eszközök fém alkotóelemei már egészen más műfajt képviselnek. Mivel sok esetben nemesfémekről beszélhetünk, az újrahasznosított aranyból már divatcikkek is készülnek, de az olimpiai érmek is ebből készülnek a következő megmérettetésre Japánban. A monitorok és egyéb, kijelzővel rendelkező tárgyak ólomüvegéből autók alkatrészeit és lőszereket is előállítanak.

A nyomtatott áramkörök is sokoldalúan felhasználhatóak a magas fémtartalmuknak köszönhetően. Ahhoz azonban, hogy erre alkalmas legyen, számos bontó és tisztító kezelésen kell átesniük. Az így keletkező energiák sem vesznek kárba, hiszen az égetés során a műanyag fűtőértéke is segíti a folyamatot.

Az energetikai felhasználás azért sem elhanyagolható ezen hulladékok esetében, mert jelentős mennyiségű energia nyerhető ki belőlük. Újrahasznosításukkal éppen ezért nem csak a környezetet óvhatjuk meg a szennyezéstől, de rengeteg energiát is megspórolunk, kevésbé terhelve ezzel a Föld erőforrásait.

Az e-hulladékok újrahasznosítása a fenti okok miatt egyértelműen fontos kérdés. Ezeknek a szemeteknek mindössze 15%-a kerül jelenleg valódi, hasznos feldolgozásra. Ennek a számnak a növelésével ellenben nagy mennyiségű értékes anyag válna ismét hozzáférhetővé és a légszennyezés mellett az üvegházhatás is redukálódhatna.

Gondja van az elektronikai hulladékkal? Segítünk!

Ajánlott cikkek