2018.10.29

Szerző: Höflinger Norbert

Hogyan kell az elektromos és elektronikus hulladékokat kezelni?

Az elektromos hulladékok, röviden csak e-hulladékok kezelése speciális terület, ugyanis rendkívül szigorú jogszabályok vonatkoznak rá. Ennek oka, hogy fokozottan szennyező hatással bírhatnak a környezetre, ezért nem lehet akárhogy megszabadulni a fölöslegessé vált, tönkrement daraboktól.

Napjainkban óriási mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik, különösen a vállalatoknál, irodákban, bankokban, kórházakban, oktatási intézményekben. Mivel egyre több ilyen eszközt használunk, értelemszerűen az e-hulladék mennyisége is folyamatosan növekszik. Mindemellett azért a magánszemélyek e-hulladék termelése is jelentős. Éppen ezért kell ezzel a problémával komolyabban foglalkozni, ami meg is történt, ugyanis törvényi szabályozás van az elektromos hulladékok kezeléséről.

De mi is tekinthető e-hulladéknak?

Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, akkor elektronikai hulladéknak számít minden olyan eszköz, amely korábban hálózati áramról, akkumulátorról vagy elemekről működött. Ha konkrét példákat akarunk, akkor ide tartoznak a számítógépek, laptopok, tabletek, telefonok, tévék, kenyérpirító, mikró, de még egy epilátor is. Ebből már azért jól érzékelhető, hogy tényleg mennyi ilyen szemetet termelünk, hiszen a mindennapok során számtalan hasonló eszközt használunk.

Vannak emellett olyan eszközök is, melyről vita van, hogy ebbe a kategóriába sorolható-e, ilyen például a nyomtató festékkazettája, hiszen az nem áramról működik, de a nyomtató már igen, és tulajdonképpen annak részét képezi.

A jogszabály ezzel kapcsolatban azt mondja, hogy a tartozékok az elektromos eszközzel együtt kezelendők, amíg annak részei. A nyomtatópatron épp ezért vitás eset: amikor kikerül belőle, már nem képezi a nyomtató részét, előtte viszont, amíg ki nem vesszük onnan, igen. Holott ugyanarról a tárgyról van szó, ezért is érdekes, hogy ennyitől megváltozhat a megítélése.

A vállalatokra kell jobban figyelni

A vállalatoknál keletkező e-hulladékkal általában komolyabban célszerű foglalkozni, mint a magánszemélyek esetében, ugyanis ott egyszerre rengeteg selejtezésre ítélt egység is keletkezhet – gondoljunk például arra, amikor egy számítógépekkel dolgozó cég lecseréli a komplett gépparkot. Az ilyen nagy mennyiségű e-hulladék kezelése már nem éppen kispályás feladat, éppen ezért ilyenkor célszerű megbízni egy e-hulladék kezelésével foglalkozó céget.

De nem mindegy, hogy milyet, ugyanis erre a tevékenységre már külön engedély kell – nagyon fontos, hogy a megbízott cég rendelkezzen ilyen engedéllyel.  Magyarországon egyébként bármilyen hulladék kezeléséhez speciális engedélyre van szükség. Mivel a selejtező vállalat felelős a náluk keletkezett e-hulladék sorsáért, nagyon fontos, hogy mielőtt a konkrét megbízás létrejön, győződjön meg róla, hogy a hulladékkezelő cég szükséges papírjai megvannak-e. 

Mindenki legálisan csinálja NEM?

NEM. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis ki és miért akarna jogtalanul hulladékot összeszedni. A válasz tulajdonképpen igen egyszerű: az illegális vállalkozóknak ez általában azért éri meg, mert egyszerűen kiszedik a berendezésekből a még használható alkatrészeket, ezeket eladják, a többitől pedig megszabadulnak – például illegális szemétlerakó helyeken. Ezzel az a nagy baj, hogy vissza lehet követni, honnan kerültek oda, így el lehet jutni a selejtezést végző, egyébként mit sem sejtő céghez, ami érthetően nem tesz jót a hírnevének. A legtöbb esetben persze az érintett cégnek fogalma sincs róla, hogy ilyesmibe keveredhet.  

Mivel az elektronikai hulladékok részét képezik adattárolók is, egy másik veszély, hogy ezeket nem semmisítik meg, hanem esetleg felhasználják, illetéktelen kezekbe kerülnek. Azért fontos ellenőrizni a hulladékkezelő cég engedélyeit, hogy az ilyen kellemetlen, és komoly károkat okozó helyzeteket el lehessen kerülni.

Mi tudunk Önnek megoldást legálisan, és még pénzt is kap a hulladékért!

Ajánlott cikkek