2018.10.24

Szerző: Höflinger Norbert

Mennyi idő alatt bomlanak le a hulladékok?

Mivel sokat beszélünk róla, mindenki tudja, hogy a szemetelés árt a környezetnek. Sok hulladék nagyon nehezen bomlik le, éppen ezért fontos, hogy ne csak úgy „kidobáljuk” a szemetünket, vagy éppen eldobáljuk, hanem gondoskodjunk a megfelelő kezeléséről.

Tisztában vagyunk vele, hogy egy termelő tevékenységet, vagy szolgáltatást végző cégnek nem a szemét lesz az elsődleges szempont a vállalkozás működtetése során. A legtöbb esetben inkább csak egy nyűgnek tekintik, és a lehető leggyorsabban szeretnének megszabadulni a szeméttől, akár azon az áron is, hogy a környezetnek nem tesznek jót vele. Vagy utóbbiba bele se gondolnak?

Vajon mi történik azzal, amit kidobtunk?

Az az igazság, hogy a többség nem szándékosan csinálja, csupán a legtöbb esetben bele se gondol abba, hogy mi történik azzal, amit kidobott. Csak arra figyel, hogy a szemét mihamarabb eltűnjön, lehetőleg olcsón. Ez persze azért valamilyen szinten érthető, de talán ha az emberek tisztában lennének azzal, hogy mekkora terhet rónak a környezetre a hulladék nem megfelelő kezelésével, akkor egy kicsit fontosabbá válna számukra, hogy mit is kezdjenek a szemetükkel.

Ha egy céget sikerül jobb belátásra bírni ezzel kapcsolatosan, az azért nagy eredmény, mert nyilvánvalóan egy vállalkozás jóval több szemetet termel, mint egy magánszemély, tehát nagyobb mértékben tudjuk csökkenteni a környezet szennyezését. Ezért fontos elérni, hogy a cégvezetők gondolkodjanak tudatosabban, és lássák, hogy a „csak úgy” kidobott szemét mekkora károkat okoz.

Vajon mennyi időt vesz igénybe a leggyakrabban kidobott szemetek lebomlása?

Erre nincs egységes válasz, ugyanis mindig magától az anyagtól függ, hogy mennyi a lebomlási ideje. Ezért sem mindegy, hogy például szelektíven gyűjtjük-e a hulladékot, és megpróbáljuk-e újra felhasználni.

Üveg

Az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható anyag, összetörve gyakorlatilag szinte azonnal lehet vele újra dolgozni. Ezzel szemben ha az üveget meg sem próbálják újrahasznosítani, akár évmilliókba is telhet, mire lebomlik, de olyan vélemények is vannak, melyek szerint sosem bomlik le – egyértelmű tehát, hogy komoly szennyezést jelent.

Alumínium

Üdítősdobozok, konzervdobozok, egyéb alumínium termékek – mindenhol előfordul, és mindenhol komoly mennyiségű hulladékot képeznek. Lebomlásuk pedig akár 200 évig is eltarthat.

Műanyagok

Műanyagból többféle van, ezért egységesen nem lehet megmondani, mennyi ideig tart a lebomlásuk. Ha egy műanyag pohárról beszélünk, az „csak” 50 évig szennyezi a környzetet, egy PET palack ugyanakkor már 450 évig! Újrahasznosítani ugyanakkor napok, hetek alatt lehetséges.

Papír

A papír viszonylag ártalmatlan, hetek alatt lebomlik. Más gond van vele. Ha nem hasznosítják újra, újabb és újabb papírt kell előállítani, ami pedig fák kivágásával válik lehetségessé – tehát aktívan pusztítjuk a természetet ahelyett, hogy a meglévő papírokat újrahasznosítva kímélnénk azt.

Elektronikai hulladékok

Az elektronikai hulladékok azért jelentenek komolyabb gondot, mert ezek elég összetettek, többféle anyagot tartalmaznak, leginkább fémeket. Erősen szennyező hatásúak, nagyon nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak el, és néhány közülük ráadásul veszélyes hulladéknak számít. Az újrafelhasználásuk azonban széleskörű, ezért érdemes ebben gondolkodni.

Segítsünk Önnek átlátni a hulladék gazdálkodását?

Ajánlott cikkek