2018.10.10

Szerző: Höflinger Norbert

Mit jelent a hulladék újrahasznosítása?

Napjainkban gyakorlatilag állandó problémát jelent, hogy elképesztő mennyiségű hulladékot termelünk. Persze ez nem csak a magánszemélyekre igaz, sőt, elsősorban nem rájuk vonatkozik, hanem a cégek tevékenységére. Ugyanis bármilyen tevékenységet is folytatnak a cégek, az bizony jár némi hulladék keletkezésével. Sajnos ez elkerülhetetlen, azért azonban sokat lehet tenni, hogy ezek közül a hulladékok közül minél több újrahasznosulhasson, és minél kevésbé szennyezzük velük a környezetet.

Egyre több olyan cég van, amely számára fontos a hulladék újrahasznosítása, illetve a hulladék feldolgozásának mikéntje, ami örvendetes tény, de még mindig nem foglalkoznak ezzel a témával elegen. Ahhoz, hogy megértsük, mennyi szeméttől kímélhetjük meg a világot, ha az újrahasznosítást szem előtt tartjuk, és igyekszünk a cégünkben keletkezett hulladékot ilyenformán kezelni, érdemes megnézni, hogy mégis mit is jelent pontosan a hulladék újrahasznosítása, és mik lehetnek a keletkezett hulladékokból.

A hulladéknak is lehet értéke!

A szemét azért szemét, mert mi magunk már nem tudunk vele mit kezdeni. Valójában ugyanakkor nem is a miénk az a feladat, hogy a hulladékot kezelni tudjuk, hanem olyan vállalatoké, melyeknek kifejezetten ez a profiljuk. Ők összeszedik, elszállítják a keletkezett hulladékot, ráadásul bizonyos típusokért még fizetni is hajlandóak – vagyis a cég akár pénzt is kaphat azért, hogy elszállítják a szemetét. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy bizonyos hulladék tényleg csak számunkra szemét, másoknak, egyéb módon azonban még kiválóan felhasználható, így pedig értéke is van.

Mi az újrahasznosítás célja?

Az újrahasznosítás egyik célja a hulladékok átalakítása nyersanyaggá, amiből így újra elő lehet állítani akármilyen terméket. Tehát ahelyett, hogy szeméttel szennyeznék a környezetet, és kidobva végeznék, újra valamilyen hasznos tárgy várhat belőlük. Egy másik cél pedig az, hogy a természetes anyagok felhasználását csökkentsék azzal, hogy inkább az újrahasznosítottakat részesítik előnyben. Vagyis kvázi az újrahasznosított anyagokkal helyettesítik a természeteseket, így kímélve a környezeti erőforrásokat.

Mit lehet készíteni az újrahasznosított hulladékból?

Az, hogy bizonyos hulladékok hogyan tudnak újrahasznosulni, természetesen nagymértékben függ attól, hogy pontosan milyen hulladékokról beszélünk. Külön kell kezelni a műanyagot, a fémet, a papírt, az üveget, elektronikai hulladékokat és az egyéb anyagokat.

Persze tudjuk, hogy a gyakorlatban azért nem annyira egyszerű ez a dolog. Nem ilyen könnyű szelektálni a szemetet, hiszen vannak nagyon összetett eszközeink, amik ezekből az anyagokból többfélét is tartalmazhatnak. Ilyenkor jönnek képbe a hulladék feldolgozásával foglalkozó cégek, akik képesek ezeket megfelelően tárolni, majd kezelni. A gyakorlatban ez sokszor azt jelenti, hogy szétszedik, és nyersanyagonként csoportosítják, vagy bizonyos részeit máris elkezdik újra felhasználni más eszközök kialakításához – ez utóbbi már nem a hulladék feldolgozó cég dolga, hanem azé, aki magát az újrahasznosítást végzi.

Az újrahasznosításból egyébként akár még az a cég is profitálhat, amelyiktől a hulladék származik, hiszen neki is szüksége van újabb és újabb nyersanyagokra, amikből a termékeit előállíthatja. Amennyiben a cég vezetésének fontos a környezetbarát szemlélet, ráállhatnak kifejezetten arra, hogy a saját hulladékukat újrahasznosítva készülhessenek el az újabb és újabb termékek. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárulhatnak a szeméttermelés csökkentéséhez.

Hogy erre milyen lehetőségek vannak, azt szaktanácsadás keretein belül, személyre szabottan el tudjuk mondani az érdeklődő vállalatoknak.

Ajánlott cikkek