2018.11.05

Szerző: Höflinger Norbert

Műanyag, de milyen?

A különböző műanyag hulladékok

Az újrahasznosítás egyre terjedő világában célszerű tudni, hogy mi az, ami valójában hasznavehető. A műanyag hulladékok hosszú idő után végre célkeresztbe kerültek, ám sokuk nem használható fel újra, ezért külön érdemes kezelni.

A plasztik szemét zömét a különböző csomagolóanyagok alkotják. Ezeket 7 típusba lehet sorolni, mindegyikük külön kóddal rendelkezik. Fellelhető közöttük veszélyes anyag, de olyan is akad, amelynek a feldolgozására még nem létezik a megfelelő technológia.

A különböző típusok megkülönböztetésére kódot és jelzést egyaránt használnak. Ez tartalmazza az anyag nevének rövidítést, valamint azt is, hogy lehet-e hasznosítani.

Milyen műanyagok léteznek?

A hét csoport jelöléseit az alábbi kódokkal adják meg: PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS és OTHER. Azokat a műanyagokat, amelyekről nem azonosítható egyértelműen a mibenlétük, nem javasolt a szelektív gyűjtőbe helyezni, ahol elvegyülhet a valóban kezelhető darabokkal, így jobb, ha csak az kerül bele, amiről valóban azonosítani tudjuk az anyagát.Műanyag jelölések

Emellett vannak olyan anyagok, mint például a hungarocell és egyes csomagolók, amelyeket nem mindenhol engednek a tárolóba helyezni, mivel a különböző összetételű műanyagok más és más kezelést igényelnek.

Mire érdemes ügyelni a szétválasztáskor?

A legtöbb esetben a különböző hulladékokon feltüntetik a hozzájuk tartozó megfelelő jelzéseket. Ezek alapján könnyedén beazonosítható, hogy érdemes-e a szelektív gyűjtésre. Ez alapján elkülöníthetővé válnak azok a darabok, amelyeket nem lehet többé használni.

Az újrahasznosításhoz szükséges az is, hogy a szemétbe dobott hulladék tiszta legyen. Lakossági szinten erre gyakran külön fel is hívják a figyelmet, hogy csak kiöblített, tiszta anyag kerüljön a kukába.

A műanyag újrahasznosításának folyamata

A gyűjtőbe került hulladék szétválogatása után magas nyomás alatt újra megtisztítják. A szennyeződések eltávolítását követi a darálás és granulálás. Ebben az állapotban a műanyag alapos gázkezelésen is átesik és így válik újra feldolgozhatóvá.

A plasztik szemetet máshogy is fel lehet használni. Az energetikai célú hasznosítás kevésbé környezetkímélő megoldás, ám erőművekben és gyárakban gyakran alkalmazzák. Ebben az esetben égetésről van szó, mivel ezeken a helyeken fűtőanyagként működnek.

A műanyagok elégetése viszont jelentősen hozzájárul a légszennyezéshez és a nyersanyagok jelentős része is elveszik a folyamat során. Számos egészségre és környezetre nézve káros anyag kerül így a levegőbe, ezért az eljárás egyre inkább visszaszorul.

Az ilyen típusú törmelékek sokoldalúan alkalmazhatóak később. A mindennapos használati tárgyak mellett a technológia fejlődésével újabb és újabb lehetőségekre derül fény. A műanyagból készíthetnek a későbbiekben akár új utak is, ahogy például a Macrebur is teszi.

Az újfajta elgondolás számos problémára megoldást jelenthet, hiszen évente 28 millió tonna műanyag szemét termelődik. A granulátumokból épülő utak ellenben nem csak a környezetet kímélik, de sokkal erősebbek is, nehezen alakulnak ki bennük kátyúk, ami a legtöbb autós életét megkeseríti.

A felhasználás ennél kisebb szinten is megtörténhet. A szelektívbe helyezett PET-palackok újra bekerülnek a körforgásba. Habár a 100%-ban újrahasznosított darabok még nem elérhetőek, nagy mennyiségben fellelhetőek az újabb előállított darabokban.

A megfelelően kezelt és tárolt műanyag maradékok újrahasznosítása különösen érzékeny téma. A világot elárasztó és jelentős károkat okozó szemét egyre nagyobb problémát jelent az ökoszisztémában. Kellő odafigyeléssel ez a probléma orvosolható, de az igazán átütő siker még várat magára, hiszen globális mértékű jelenségről beszélünk.

Ha Önnek is problémát okoz a műanyag hulladék, keressen minket, biztosan találunk megoldást!

Ajánlott cikkek