2018.11.12

Szerző: Höflinger Norbert

Szemétmentes élet – vajon lehetséges a hulladékmentes lét?

Napjainkban a trendek egyre inkább a környezetvédelem és a Föld megtisztítása felé fordulnak. Ennek a mozgalomnak a része az egyre népszerűbb hulladékmentes élet. De vajon valóban lehetséges teljes mértékig elhagyni a szemetet, vagy ez csak egy újabb hóbort, aminek idővel leáldozik majd?

A szemétmentes életvitel sokak számára vonzó, hiszen ezzel is egy lépéssel közelebb kerülhet a bolygónk a tisztasághoz. A nejlonzacskókkal teli tengerek, a légszennyezés, egyre több kipusztuló állatfaj, egyre csak sokasodnak a problémák. Nem csoda hát, hogy az ehhez hasonló drasztikus mozgalmak mindjobban teret nyernek.

A Zero Waste-jelenség

Az új őrület Bea Johnson, amerikai életmódszakértő nevéhez fűződik. Ő és családja 2007-ben költözött Mill Valley-be, ahol a korábbinál egy jóval kisebb lakásban kellett megtalálniuk a helyüket. A tágas élettérhez szokott családnak szembesülnie kellett vele, hogy a holmijaik nem férnek el. Ekkor fogalmazódott meg bennük a kérdés, hogy vajon valóban szükségük van ennyi mindenre?

A felismerést követően szelektálni kezdtek, s megváltak a mindennapi használati tárgyaik több mint felétől! Ekkor tűzte ki maga elé Bea a Zero Waste célt, hogy a háztartása teljes mértékig hulladékmentessé váljon. A megvalósítás majd egy évig tartott, de 2008-ra a família valóban megtanult így élni.

Hogyan lehetséges a hulladékmentesség?

Ez az életmód meglehetősen sok lemondással jár. Azok viszont, akik belevágnak, mind azt mondják, megéri. Ebben az esetben ugyanis azok a tanácsok, amiket előszeretettel hangoztatnak az interneten szabályokká lépnek elő. A műanyag zacskók vászonnal való helyettesítése, vagy a hirtelen felindulásból történő vásárlások elhagyása elengedhetetlen a zero waste kivitelezéséhez.

Mindezekért cserébe megszűnnek a sarokban gyűlő, soha el nem fogyó szatyor-halmazok és a szekrényben is sokkal több hely akad majd azoknak a dolgoknak, amikre valóban szükség van. Ennek az eléréséhez szükséges, hogy a régi szokások gyökeresen megváltozzanak, ami gyakran nem kis kihívás.

Szeméttenger szerte a világban

Az ehhez hasonló megmozdulások megjelenése persze nem olyan meglepő. A tudatosság növekedésével egyre többen ismerik fel, milyen pazarló életmódot folytatunk nap mint nap. Egy átlagos magyar ember 1 kg szemetet termel egyetlen nap alatt!

Az elsődleges célja ezeknek a megmozdulásoknak, hogy létrejöhessen egy valódi körforgásos rendszer. Egy ilyen gazdaságban azok a termékek, amelyeket nem használunk el, azok ilyen-olyan formában visszakerülnek a forgalomba újrahasznosítva. Ez nem csak környezetkímélő, de pénztárcabarát megoldás is lenne.

Ahhoz, hogy leredukálhassuk az egész Földet elözönlő szemét mennyiségét, nem csak újrahasznosításra van szükség. Számos használati tárgy újrahasználható vagy javítható lenne, ám a népesség zöme inkább egyszerűen kidobja ezeket.

Habár a Zero Waste életmód sokak számára elrettentő és nehezen kivitelezhető, néhány apróbb lépéssel sokat tehetünk azért, hogy könnyebb legyen. Ezek közé tartozik a hosszú élettartamú, többször használatos eszközök használata, vagy akár a szelektív hulladékgyűjtés. A szerves anyagokat is érdemesebb komposztálni, vagy olyan helyre szállítani, ahol hasznosítani tudják.

A napi szemétmennyiség, vagyis az 1 kg egyharmada lebomló, tehát komposztálható, egyharmada pedig szelektíven gyűjthető. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy mindössze 33 dkg a valódi, újra nem hasznosítható szemét. Ezt az értéket megközelítve máris sokat tehetünk a környezet megóvásáért.

Ajánlott cikkek